icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij PMO Partner
Blog 14/09/2017

Wauw, HEMA!

HEMA

"Wauw, ik mag in de retail werken!" Dat was mijn allereerste reactie toen ik mijn opdracht via PMO Partner mocht beginnen bij HEMA. Voor het eerst in Amsterdam werken. De reisafstand van Groningen naar Amsterdam was nog wel een overweging, maar de kans om bij HEMA te werken in Amsterdam kon ik niet laten liggen.

Inmiddels zijn we acht maanden verder en heb ik veel geleerd. Met name van de projecten binnen HEMA en van de retail projecten. Allereerst moest ik leren dat er een denk- en conceptfase is. Natuurlijk niet vreemd binnen projectenland, maar al beginnen als je nog in het creatieve denkproces zit, was een grotere uitdaging dan we gedacht hadden. Mijn collega’s bij HEMA gaven aan dat dit normaal was voor deze organisatie. Het komt immers altijd goed.

Met veel energie en inspiratie bezig zijn met het implementeren van flagship stores is fantastisch, maar vergt ook veel van je. Eén van mijn collega's had hier een beeldspraak voor: we zijn de Boeing 747 aan het bouwen terwijl we al boven de oceaan vliegen. Ja, zo kon je dit project wel verbeelden.

Het neerzetten van nieuwe winkels met nieuwe concepten in het buitenland is fantastisch om te doen. De creatieve collega’s waren verantwoordelijk voor het bedenken van de concepten. En dan: hoe gaan we de mooi uitgedachte concepten in het leven roepen? Dat bracht dan wel diverse uitdagingen mee.

In een ander land starten met veel regels en beperkingen, dat gaf een enorme druk op de deadline en budgetten. De strengste brandclassificaties die je maar kunt vinden. Een pand gevonden, een prachtig mooi pand met hoge ramen, helaas was deze achteraf toch niet zo geschikt voor horeca. Proberen om met elkaar hiervoor oplossingen te zoeken en er ook uitkomen, dat geeft een echte kick.

We zijn de Boeing 747 aan het bouwen terwijl we al boven de oceaan vliegen. Zo kon je dit project wel verbeelden.
Inge Scholte / PMO Partner

Iedere keer dat we dachten dat we vooruit gingen, kwamen er weer dingen op ons pad die de vooruitgang in het project weer lieten stagneren. Dingen waar we eigenlijk geen controle over hadden en hebben. De winkels zijn nog niet klaar, maar we zijn creatief, slim en zetten door. Nauwe samenwerking met bouwleiders en externe partijen was en is nodig. Er wordt op dit moment alles op alles gezet om de winkels op het geplande moment te openen.

Het project loopt nog steeds en het werk van de projectmanagers wordt ondertussen steeds meer overgebracht naar de lijn. Hierdoor zit mijn taak als interim PMO/Projectmanager er bijna op.

De kans om als interim PMO/Projectmanager deze opdracht bij HEMA uit te mogen voeren had ik nooit willen missen. Ik heb enorm van deze tijd genoten en er veel van geleerd, vooral over de retail wereld en het neerzetten/ bouwen van winkels.

Ook op het gebied van persoonlijke ontwikkeling heb ik stappen gemaakt, over hoe om te gaan met situaties waarin er veel verschillende belangen zijn en dat je soms echt op je strepen moet gaan staan en verantwoordelijkheid moet nemen. Wat ben ik een ervaring rijker en wat is het leuk om in de retail branche te werken!

overzicht blogs

PMO’ers die boven verwachting presteren? Ervaar zelf hoe soepel projectmatig werken kan verlopen.