icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij PMO Partner
Blog 16/11/2017

Werk jij al agile?

PMO Partner

Ben jij lenig? Een vraag die je niet elke dag wordt gesteld. De laatste tijd hoor ik steeds meer mensen die via Agile willen werken. En als je ‘Agile’ letterlijk vertaald kom je uit op ‘lenig’. Agile is dan ook een aanpak waarbij behendigheid voorop staat.

Namens PMO Partner mocht ik een PMO congres bijwonen waarbij Agile werken centraal stond. Als junior PMO-er vond ik het interessant om de ervaringen met methodes als Prince2 en Agile te horen. Het viel mij op dat veel mensen via Agile willen werken maar niet goed weten hoe ze dat moeten doen. 

Tijdens dit congres stelde ik mezelf de vraag: ‘werk ik volgens Prince2 of werk ik via Agile’?

Bij mijn opdracht als PMO Professional binnen het St. Radboud Ziekenhuis in Nijmegen gebruik ik mijn basis in Prince2 waardoor ik al snel dacht dat ik via Prince2 werk. Ik werk mee aan een IT-project waarbij heel de infrastructuur wordt vernieuwd en er veel structuur en planning nodig is. Prince2 is een projectmethode waar definiëren, structureren en plannen centraal staan. Bij werken via Agile kan je denken aan eigenschappen als flexibiliteit, durf, transparantie en efficiëntie. Toen ik deze twee naast elkaar legde kwam ik tot de verassende ontdekking dat ik veel meer via Agile werk dan via Prince2. Ik ben dol op veranderingsprocessen waarbij ik zelf verantwoordelijkheid mag nemen om het allemaal net wat gemakkelijker te maken en gewaagde voorstellen open worden ontvangen. Hier krijg ik dan ook alle ruimte voor bij het St. Radboud Ziekenhuis.

Is de methode van Prince2 dan geen goede methode? Zeker wel! Beide methodes hebben goede kanten. Ik heb er voor gekozen om de globale structuur van Prince2 te behouden zodat ik overzicht heb over het einddoel van ons project. Ik denk echter ook bewust na of ons einddoel nog steeds de beste optie en volg niet de vaste route er naar toe maar kijk af en toe een zijstraat in of de route via die straat wellicht sneller is. Als voorbeeld gebruik ik hiervoor graag de communicatie richting eindgebruikers. Volgens Prince2 zou ik op vaste momenten, volgens een vast template communiceren over ons project. Ik volg dan zelf de weg via Agile door bij de contactpersonen langs te lopen en de vragen te beantwoorden die voor hen belangrijk zijn. Dit bevestig ik per e-mail zodat er per persoon een flexibele en efficiënte communicatie is.

Werken via Agile was voor mij dus niet de nieuwe methode die ik gedacht had maar de methode die ik al gebruik. Ik geloof dat je kan leren om lenig te worden maar ik geloof ook dat je het al kan zijn.

Overzicht blogs

PMO’ers die boven verwachting presteren? Ervaar zelf hoe soepel projectmatig werken kan verlopen.